Novinky

Šípky – přírodní zbraně proti chřipce

Na podzim dozrávají plody, které znaly již naše babičky a využívaly je pro jejich léčivé účinky. Mezi takové plody patří i šípky. Jsou plné vitaminu C, a proto i nejlepším lékem či prevencí proti nachlazení v nadcházejícím sychravém počasí. Kromě vitaminu C obsahují šípky vitaminy B1, B2, karoteny, z nichž si organismus dovede vytvořit vitamin A, vitaminy P a K a kyselinu nikotinovou. Způsob úpravy těchto krásných červených plodů je opravdu rozmanitý, od čaje, marmelády či olejů, až po odvary využitelné v kosmetice.

Šípková růže
Je magická, krásná a úžasně voní. A nejen to. Zajisté všechny dámy znají růžový olej, který se hodně často využívá jako přísada pleťových vod či krémů. Plané růže rostou téměř všude a jsou považovány za krásný plevel. Faktem ale je, že původ růžového oleje pochází již z 9. století. Růžový olej vyráběli v Persii a odtud byl vyvážen do celého světa. Mezi největší producenty růžového oleje v současnosti patří Bulharsko.

Šípkové plody a jejich využití
Ke sběru jsou vhodné plody všech druhů planě rostoucích růží. Nejvhodnějším obdobím pro sběr je suché a slunečné podzimní počasí. Pokud je chceme uchovat na zimu k přípravě čaje, je potřeba je usušit.

Suší se pouze kvalitní, nepřezrálé a dobře vybarvené plody. Šípky zbavíme stopek a zbytků okvětí, opláchneme a osušíme je utěrkou. Poté vložíme do trouby asi na pul dne – nejvhodnější teplota sušení je mezi 60 a 70 stupni. Dvířka trouby necháme pootevřena, aby přebytečná pára měla kam odcházet. Pokud plody sušíme pomaleji, mohou zplesnivět, při vyšších teplotách naopak zhnědnout nebo se připálit. Vysušené šípky uchováme v temnu a suchu a vydrží nám jednu zimu.

Příprava šípkového čaje
Sušené plody šípku rozdrtíme a louhujeme několik hodin ve studené vodě. Poté směs šípků zahřejeme zhruba na 70°C, scedíme a ihned podáváme. Jedině tak si plody uchovají dostatek vitaminu C. Čaj ze šípků se používá při nachlazení nebo jarní únavě, snižuje krvácivost a je účinný při zánětu močových cest a proti zácpě.

Chutná šípková marmeláda
Z šípků se také připravují marmelády, sirupy atd. Jejich příprava je velmi náročná, ale ve finále stojí za to. Plody šípků je nutno nejdříve zbavit jadérek, poté je vložíme do širokého hrnce, mírně podlijeme a vaříme až do změknutí. Protlak pak ještě musíme prolisovat a opět povaříme. V této druhé fázi přidáme cukr (zhruba 150 g na půl kila) a varem směs zahustíme. Horkou směs nalijeme do připravených skleniček a uzavřeme. Pokud však nemáte dostatek zkušeností s přípravou marmelád, obraťte se raději na vaše babičky, ty vám poradí nejlépe.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close