Novinky

Škrtneme párky z jídelníčku?

Nakupujte kvalitní párky s obsahem dobrého masa.

Párky vždy patřily mezi oblíbené a široce používané české potraviny. Dnes však prochází změnami, které, jak se zdá, vedou spíše ke zhoršení kvality. Čerstvě v paměti máme nedávný test vídeňských párků, který prokázal, že obchodníci své zákazníky šidí a kvalita prodávaného zboží neodpovídá etiketám, a to dokonce ani u výrobků, které jsou vhodné pro děti. Máme proto vyřadit párky z jídelníčku? Nebo se najdou i kvalitní výrobky? A jestli ano, proč se o nich neví?

Jak chutná kvalita za dobrou cenu…

Chutné české párky s garantovaným složením, které je navíc pravidelně laboratorně ověřované, opravdu existují. Párky se Šmakounem představují výrobek, který nabízí nejen racionálnější alternativu běžným, byť i kvalitním párkům, ale navíc jde o výrobek velice dobré chuti se zajímavými výživovými hodnotami. Kromě vysokého podílu kvalitního masa (celkem 55 %) obsahuje ještě na bílkoviny bohatou českou potravinu Šmakoun. Jestliže klasické párky většinou obsahují také sádlo a vepřové kůže, Párky se Šmakounem nic takového nemají. Tento „prostor“ byl nahrazen podstatou z čistého vaječného bílku. Ve finále posuďte sami:

Průměrné hodnoty párků:

Minim. obsah  masa   celkem v % Max. obsahtuku  v % Vepřové sádlo,kůže a škrob Obsah bílkovin Energ. hodnota kJ / 100g
Běžné vídeňské párky  55 % 40  %  obsahují Většina neudává Většina neudává
Šmakoun párky  55 % 11,8  % neobsahují 15,2 %  768 kJ

 

Všechny uvedené informace jsou pro spotřebitele dobrým vodítkem k nákupu a měly by být označeny na etiketě výrobků. Párky se Šmakounem jsou pravděpodobně jedním z mála výrobků, který údaje uvádí komplexně, tedy včetně „nepovinné“ energetické hodnoty a žádoucí živočišné bílkoviny. Navíc si tyto hodnoty může každý ověřit na internetu, kde je umístěn výsledek aktuálního laboratorního rozboru.

Ing. Jiří Plánička, který stál u zrodu potraviny Šmakoun a několik let pracoval také v masném průmyslu, poznamenává: „Většina výrobců masných produktů vůbec neuvádí na etiketách obsah bílkoviny a energetickou hodnotu, protože jim to žádný předpis neukládá.  Dle mého názoru je právě bílkovina tou pozitivní výživovou složkou, kterou si z masa a masných výrobků bereme. Nebo jíme uzeniny kvůli tuku?” Dále Ing. Plánička uvedl, že pro koncového zákazníka je velmi důležitá chuť a konzistence párků. A podle ohlasů zákazníků by si na Párcích se Šmakounem pochutnali i fajnšmekři. Proč se o dobrých potravinách neví? Sami obchodníci nevytváří racionálnějším výrobkům dostatečný prodejní prostor. Dávají přednost potravinám s větší marží.

Kvalitní potraviny v Čechách opravdu existují. Je velká škoda, že odborníci nezařadili mezi testované výrobky i Párky se Šmakounem, s největší pravděpodobností by v testu obstály. Vyšší obsah bílkovin, nízký obsah tuku, vysoký podíl masa a přitom výborná chuť! Co víc si zákazník může přát?

Více informací na http://www.smakoun.eu/

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close