Novinky

Vitamín C – pravdy a mýty o jeho účinku

Na podzim bývají média plné rad, jak účinně posílit obranyschopnost organismu a jak se úspěšně vyhnout nevítanému nachlazení. Naleznete zde zcela jistě doporučení ke zvýšenému příjmu čerstvého ovoce a zeleniny, anebo tip na nějaký preparát s vysokou dávkou vitaminu C. K nemilosti všech výrobců produktů obsahujících vitamin C však existují průzkumy, které prokazují, že pokud je vitamin C podáván jako doplněk stravy, jeho účinek je přeceňován. Tuto skutečnost naznačují také několik let trvající výzkumy, které nepotvrzují žádný příznivý efekt v souvislosti s posílením organismu v boji proti volným radikálům či v případě dalších nemocí. I přes všechny pochybnosti pamatujte, že vitamin C patří mezi nejdůležitější vitaminy pro lidský organismus!

Funkční vitamin C
Pokud mluvíme o účinné a přirozené formě pro lidské tělo, nemáme na mysli synteticky vytvořené tablety či šumivé „celaskony“. Odpověď na otázku: „Kdy je vitamin C účinný?“ je tedy poměrně jednoduchá. Nejlepším zdrojem tohoto vitaminu jsou kvalitní potraviny z řad čerstvého ovoce a zeleniny. Obsahují mnoho látek, které působí synergicky a umožňují tak, aby byl vitamin C pro organismus přijatelný. Tyto různorodé prvky se navzájem podporují a fungují jako komplexní mechanismus. V rostlinách většinou naleznete dvě a více účinných substancí, jejichž aktivita je na sobě závislá – stejně tak je to i s vitaminem C.

Proč je synteticky vyrobený vitamin C méně účinný?
Farmaceutické společnosti často produkují výrobky s vysokou koncentrací vitaminu C, avšak postrádající zmíněné látky, díky nímž by tak složitý mechanismus, jako je lidské tělo, dokázalo plnohodnotně vitamin C zpracovat a využít. V některých tabletách se dokonce nacházejí složky, které přímo potlačují aktivitu těchto účinných látek. Už tedy víme, že přírodní formy C vitaminu jsou lepší než ty syntetické. Ovoce a zelenina obsahují kromě jiného také flavonoidy, které pomáhají udržet účinné látky aktivními. Také mnoho rostlin obsahuje vysoké množství kyseliny askorbové, jednou z nich je např. aloe vera. Pokud je zpracovaná technologií Q-Matrix, vykazuje minimum ztráty aktivních látek (např. enzymů a polysacharidů), které zvyšují efektivitu a využití vitaminu C.

Je vitamin C účinný v boji proti nachlazení, chřipce či rýmě?
Ano, ale ne zcela. Při chřipce či nachlazení pracuje více faktorů najednou a byl by opravdu zázrak, kdybychom našli pouze jednu látku účinnou na vícero prvků způsobujících dané onemocnění.

Jak správně užívat vitamin C v rámci prevence „zimních nemocí“?
Pokud chcete využít vitamin C k posílení obranyschopnosti organismu především v chladném ročním období, musíte začít s jeho užíváním mnohem dříve, a to i několik týdnů před očekávaným ohrožením. Denně bychom měli přijmout 60 až 100 mg vitaminu C.

Máte rádi pomeranče? Děláte dobře!
Toto šťavnaté a chutné ovoce obsahuje vysokou dávku vitaminu C. Při loupání však neodstraňujte bílou slupku mezi kůrou a dužinou! Přesně tam jsou totiž uloženy látky, které podporují maximální využití vitaminu C.

Lze účinek vitaminu C ještě zvýšit?
Ano. Výborná je pro tento účel Aloe vera. Pokud jí ale nefandíte, zkuste se poohlédnout po produktu, který je vyroben z ovoce Acerola – barbadonská třešeň (lesklé ovoce rostoucí v karibské oblasti). Plod je vysokým zdrojem vitaminu C a obsahuje 30 až 50krát více vitaminu C než např. citron. Má mírně nakyslou dužinu a chuťpodobnou malinám.

Je vhodné kombinovat vitamin C se zinkem?
Tato kombinace se obecně doporučuje, avšak pouze jako prevence. Denní doporučená dávka zinku se pohybuje mezi 5–10 mg. Užívejte ho však pouze tehdy, kdy jste opravdu přesvědčeni, že je pro vás nezbytný. Nejlepší doba užití je ráno po snídani. V případě, že již s rýmou či chřipkou bojujete, není užívání vitaminu C a ani zinku vhodné. Ty se opravdu hodí pouze k posílení imunity jěště před propuknutím nemoci. Lékař by měl pacientovi doporučit klid, hodně tekutin a pouze snadno stravitelná a lehká jídla. Navíc 1–2 denní půst je v případě nemoci prospěšný.

Autor: redakce D-Z ve spolupráci s Prof. Guy Van Elsackerem

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close