Novinky

Vlašské ořechy – zdravá pochoutka

Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek, avšak jejich konzumace prospívá nejen mozku, ale i celému tělu. Plody Ořešáku královského dozrávají na podzim a jsou výbornou pochoutkou. Léčivé vlastnosti však mají i listy a slupky. Jednotlivé části jsou využívané nejen ve farmacii, ale také i v kosmetice (např. ořechové listy se uplatňují při padání vlasů). Příznivý účinek ořechů lze popsat v několika směrech: podporují činnost mozku, snižují cholesterol, působí i na cévní systém a jako přírodní dezinfekce poslouží k ošetřování různých poranění.

Ořechy a mozek
Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle moderních výzkumů ořechy příznivě působí na srdeční a cévnínemoci, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Ořechy – podobně jako olivový olej – snižují hladinu cholesterolu, ale ořechy navíc ještě přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem.

Ořechy jsou přírodní dezinfekce
Listy ořešáku obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Díky tomu mají silné antiseptické vlastnosti. Používá se nálev z listů, který dezinfikuje záněty na kůži, opruzeniny, vhodné jsou obklady na akneózní pleť a také se přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.

Využití v kosmetice
Kromě obkladů na pleť se ořešák často využívá ve vlasové kosmetice. Známé jsou účinky nálevu z listů, který dokáže oživit barvu tmavých vlasů, vlasy také regeneruje a posiluje. Příznivě působí i na vlasovou pokožku, kterou mírně dezinfikuje.

Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví až při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. V rámci programu prevence se doporučuje 5 ořechů nebo 30 gramů denně. Ořechy však snadno oxidují a proto se musí rychle zkonzumovat, nebo skladovat bez přístupu vzduchu. Můžeme je například naložit do medu. Optimální je promíchat 1 kg jader s 1 kg medu a společně jemně zahřívat, až se med rozpustí.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close