Novinky

Antioxidanty a jejich vliv na zdraví

Kyslík je meč o dvou ostří. Bez kyslíku by se nedalo dýchat, a tedy ani žít, ale uvnitř organismu představuje veliké nebezpečí, protože rozkládá naše tělo zevnitř. Volné radikály mohou způsobit předčasné stárnutí, onemocnění srdce a cév, vážně porušit imunitní systém. Naproti tomu antioxidanty zabezpečují jakousi ochranu těla, jsou naším „brněním“, které nás ochraňuje před útoky volných radikálů.

Co jsou to antioxidanty?
Význam slova „antioxidant“ znamená „protikyslíkový“ (protioxidační). Látky neutralizující účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty a svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Do této skupiny látek patří vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, beta-karoten, koenzym Q10, pyknogenol, alfa-lipoovákyselina atd. Proces neutralizace volného radikálu funguje tak, že antioxidant daruje svůj volný elektron kyslíkovému radikálu a ochrání tak tělesnou buňku před okradením. Samému antioxidantu chybí jeden elektron, proto k sobě přitáhne volný elektron z volného radikálu a tím dojde k jeho neutralizaci.

Jak bojovat s volnými radikály?
Boj s volnými radikály je dlouhodobý. V první fázi se musí omezit jejich energie, čímž se stávají méně agresivnější vůči buňce. Teprve potom se mohou spojit s dalšími volnými radikály a tím se navzájem zneutralizovat. Bohužel jen těžko můžeme ovlivnit životní prostředí či nechodit vůbec ven, abychom se vyhnuli UV záření ze slunce. Je proto vhodné sáhnout po antioxidantech a zařadit tyto látky v biologicky čisté formě do jídelníčku. Lze to udělat např. ve formě potravinových doplňků. Vitamínové doplňky by však vždy měly být vyrobeny z přírodních zdrojů. Vstřebatelnost syntetických vitamínů je sporná (čtěte také:Jsou vitaminy v doplňku stravy účinné?).

Základní pravidla boje proti volným radikálům:
Nekouřit.
Omezit pití alkoholu.
Nejíst uzeniny a příliš mastná jídla.
Nejíst připálená a stará jídla.
Snažit se pohybovat v čistém, nezakouřeném prostředí bez smogu a exhalátů.
Omezit spotřebu rafinovaných a chemicky konzervovaných potravin.
Vyhýbat se stresu.
Omezit pobyt na přímém slunci a v soláriích.
Jíst co nejvíce čerstvé potravy obsahující vitamíny, minerály a enzymy – ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a semínek.
Užívat antioxidanty, např. i ve formě doplňků stravy.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close