Novinky

Ledový čaj, nápoj pro mozek, štíhlou linii a proti stresu

Ice tea má špatnou pověst v důsledku obsahu velkého množství cukru, umělých aromat a látek pro dochucení. Pokud je však připravován tradičním způsobem z opravdových čajových listů, má tento letní drink rozhodně co nabídnout. V takovém případě je obrovským zdrojem antioxidantů a dalších cenných látek. Můžeme ho navíc využít při únavě k podpoře bdělosti a mozkové činnosti, pro naši imunitu nebo jako tlumič stresu. Výzkumy také potvrdily vysoký efekt při hubnutí a v prevenci mnoha onemocnění. Jako bonus nabízíme několik jedinečných receptů pro přípravku nápoje dle přání.

Čaj jako nápoj byl objeven zcela náhodně v roce 2737 před Kristem čínským dobyvatelem, kterému omylem padnul čajový list do horké vody. Chuť nové tekutiny byla natolik zajímavá, že si brzo získala oblibu na několik tisíciletí. Navíc nebylo možné přehlédnout jeho příznivé účinky na organizmus. Nápoj bohatý na přírodní flavonoidy a s nízkým obsahem kalorií nabízí dnes jedinečnou alternativu sladkým nápojům a ovocným džusům.

Ledové potěšení
Jednotlivé druhy čajů se liší obsahem antioxidantů, což se pochopitelně netýká komerčně balených nápojů prodávaných pod hlavičkou „ledový čaj“. Tyto instantní nápoje antioxidanty neobsahují, zato jsou plné cukru a chemických alternativ a s čajem jako takovým mají jen málo společného. Maximální chuť a přínos pro zdraví nabídnou jen čaje připravené doma.

Vyzkoušejte několik tipů pro lahodný nápoj domova:

  • Do vroucí vody vkládejte pouze černý čaj. Naopak zelený čaj se dává do vody několik stupňů před vřením.
  • Použijte minimálně 2 čajové sáčky na každé 3 hrnky (750 ml) vody.
  • Dáváte-li přednost čaji výraznější chuti a aroma, použijte raději další čajové sáčky a vyhněte se jejich delšímu namáčení ve vodě. Přehnaným louhováním čajových listů docílíte akorát nahořklé chuti nápoje.
  • Povlaku na sklenici a povrchu čaje předejdete, když ho necháte vystydnout při pokojové teplotě.

Pro zdravé srdce
Jsou-li konzumované pravidelně, pak oba, černý i zelený čaj, mají významný vliv na snížení rizika srdečních příhod a chorob. Snižují cholesterol, redukují hladinu triglyceridů a upravují krevní tlak. V jedné ze studií japonští vědci zjistili, že dospělí, kteří pili víc než 5 šálků zeleného čaje denně, měli o 26 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, než ti, kteří pili méně než 1 hrnek denně. Mimo to vědecká studie poukázala na nižší riziko infarktů o 21 % u lidí, kteří pili 3 a více hrnků černého nebo zeleného čaje denně.

Mozkobudič
Jeden z výzkumů prokázal, že pravidelný příjem polyfenolů v čaji, může zabránit snížení kognitivních funkcí a chrání buňky před poškozením, které následně vede k neurodegenerativním procesům. Další studie prokázaly, že černý i zelený čaj mohou inhibovat enzym, který je úzce spojen s rozvojem Alzheimerovy choroby. V této souvislosti je zelený čaj efektivnější, protože dokáže blokovat tento enzym na dobu jednoho týdne, zatímco černý čaj pouze na jeden den.

Příznivý účinek zeleného čaje na funkce mozku tím ale nekončí. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji se ukazují jako významné také při Parkinsonově chorobě. Studie provedená na zvířatech zjistila, že polyfenoly zeleného čaje inhibují Nitric oxide molekulu, která se podílí na smrti buněk dopaminových neuronů.  Ztráta nebo snížení produkce dopaminu v buňkách mozku je přímo propojena s rozvojem Parkinsonovy nemoci.

Stres
Máte špatný den? Hrnek pravého Ice tea může zlepšit náladu. Je dávno známým faktem, že jedinci pravidelně konzumující čaj, lépe odolávají stresu a jsou schopni efektivnějšího rozhodování pod nátlakem. Úroveň stresu byla vyšší u lidí, kteří čajem opovrhují. V jedné ze studií provedené londýnskou univerzitou dostali účastníci sérií velmi stresujících úkolů. Zhruba 50 minut po vypracování úkolů jedinci, kteří pili 4 šálky černého čaje denně po dobu 6 týdnů, byli v mnohem větší pohodě a měli v krvi menší množství kortizolu (stresového hormonu) než ostatní, kteří čaj nepili.

Zdravé bylinné čaje
Jsou jen chutné nebo doopravdy prospěšně? Odpověď poskytlo Ministerstvo zemědělství v USA, které testovalo oblíbené bylinkové čaje.  Výsledky byly ohromující, i když pro lidové léčitele rutinnou informací. V laboratorní studii vykazoval mátový čaj silné antioxidační účinky, které stráží buňky onemocnění rakovinou, dále před mikroby a viry. Heřmánkový čaj má rovněž silné antibakteriální účinky a třeba roibos obsahuje antioxidanty chránící naše srdce. O důvod víc, proč opravdu přehodnotit pití tradičních nápojů.

Pijte čaj a zhubněte
O významu čaje při procesu hubnutí se mluví hodně, ale málokde najdete přesnější data, jak vlastně čaj pomáhá štíhlé linii. Některé čaje jsou pro snižování váhy vhodnější díky obsahu látek, kterým se říká katechiny. Japonští vědci přišli se zjištěním ovlivnění váhy u obézních osob, kteří pili čaje s různým obsahem katechinů. Účastníci, kteří konzumovali čaj s obsahem 583 mg katechinů – polyfenolové antioxidanty – po dobu 12 týdnů, zhubli průměrně více tělesného tuku, než skupina, která pila čaj s obsahem pouze 96 mg katechinů. Testovaní, kteří pili čaj s vyšším podílem katechinů, vykazovali kromě toho i zlepšení výsledku cholesterolu v krvi a rovněž i úpravu krevního tlaku.

Zelený čaj obsahuje vyšší množství katechinu epigallokatechin-3-gallát (EGCG). Několik studií prokázalo souvislost mezi konzumací EGCG a spalováním kalorií a následně tělesného tuku. Velmi slibným pomocníkem v boji proti tělesnému tuku je bílý čaj, protože obsahuje vyšší množství katechinu než zelený čaj. V jisté německé studii zjistili, že bílý čaj může vést k omezení tvorby tukových buněk a současně povzbuzuje tukové buňky k rozkladu.

Recepty
Banánovo – jahodová ledová tříšť
Velmi chutná ledová tříšť poslouží jako výživná odpolední svačina. Extra porci antioxidantů ji přidáte, když připravíte základ z bílého čaje.

Příprava 1 porce:

1 hrnek vody (250 ml)
1 sáček zeleného nebo bílého čaje
½ hrnku (125 ml) jahod
½ banánu
Převařte vodu, sundejte z plotny a nechejte 5 minut odstát. Poté do vody ponořte čajový sáček a přikryjte na dobu zhruba 15 minut. Po vystydnutí čaje (při pokojové teplotě) můžete uložit do lednice. Přidejte do mixéru jahody, banán, studený čaj a kousek ledu, rozmixujte a podávejte.

Indiánský ostrý ledový čaj
Vyzkoušejte tento exotický indiánský čaj. Je vhodný i pro posezení s přáteli, překvapíte netradiční a výraznou chutí, která je ostře pronikavá a dokonale osvěžující. Příprava 4 porcí:

5 hrnků vody (1,5 litru)
4 sáčky černého čaje (např. Darjeeling)
1/3 hrnku medu (80 ml)
1 tyčinku skořice
2 kolečka nebo proužky zázvoru
2 hřebíčky
2 lusky kardamomu (rozdrtit)
¼ čajové lžičky anýzu
1 hrnek vody (250 ml)
Ve velkém hrnci převařte vodu, odstraňte z plotny a přidejte čajové sáčky, poté přikryjte a nechte je ponořené zhruba 4 minuty. Poté je odstraňte.

V jiném kastrolu přiveďte k varu ostatní ingredience, vařte asi 5 minut na mírném ohni. Přidejte ostrou směs do čaje a vyčkejte až vychladne při pokojové teplotě. Poté uložte do lednice zhruba na 2 hodiny. Před podáváním čajovou směs přefiltrujte přes sítko a podávejte.

Citrónovo-limetkový zelený ledový čaj
Citrón a limetka dodávají tomu čaji jedinečnou kyselou příchuť, která je neopakovatelně osvěžující.

6 hrnků vody (1,5 litru)
4 sáčky zeleného čaje
½ hrnku čerstvě vymačkané šťávy z citronu (125 ml)
¼ hrnku čerstvě vymačkané šťávy z limetky (60 ml)
kolečka citronu a limetky na ozdobu
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Odstraňte z plotny a nechte 5 minut odstát, přidejte čajové sáčky, přikryjte a nechejte 15 minut. Poté sáčky odstraňte a nechejte chladnout při pokojové teplotě. Přelijte do skleněné nádoby, přidejte citronovou a limetkovou šťávu, dejte do lednice a podávejte ve sklenicích s ledem.

Klasický Ice tea
Dáte-li přednost osvědčené klasice, udělejte pro sebe a ratolesti malou změnu a nahraďte cukr medem. Tento antibakteriální včelí produkt je výborným zdrojem energie a navíc je plný vitaminů a minerálů.

6 hrnků vody (1,5 litru)
4 sáčky černého čaje
¼ hrnku medu (60 ml)
citronová kolečka na ozdobu
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Odstraňte z plotny a nechte 5 minut odstát, přidejte čajové sáčky, přikryjte a nechejte 15 minut volně chladnout. Odstraňte sáčky, přidejte med a nechejte vystydnout při pokojové teplotě. Přelijte do skleněné nádoby, uložte do lednice a podávejte ve sklenicích s ledem. Můžete dochutit citronem.

Ledový mátový (peprmintový) čaj
Vždy osvěží! Kromě toho je velmi zdravý, působí blahodárně na zažívání a podporuje regeneraci. Společně s medem je zdrojem energie, zažene žízeň a povzbuzuje smysly.

6 hrnků (1,5 litru) vody
½ hrnku (125 ml) čerstvých nebo sušených mátových listů, případně 4 sáčky mátového čaje
¼ hrnku (60 ml) medu

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Odstraňte z plotny, přidejte mátu nebo sáčky, přikryjte a nechejte 30 minut odstát. Odstraňte sáčky nebo mátu, přidejte med a nechejte chladnout při pokojové teplotě. Před podáváním přidejte led. Servírujte ve sklenicích, dozdobte čerstvým lístkem máty nebo kolečkem citronu.

Zdroj: redakce DZ a Alive 2011

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close