Novinky

Cukrovka a vliv volných radikálů

O cukrovce nebo-li diabetu mellitu víme, že se jedná o onemocnění, při kterém mají nemocní vyšší hladinu glukózy v krvi (ale také i ve svalech a dalších částech organizmu). O volných radikálech zase víme, že pokud je jich moc, tak tělu škodí a zhoršují každé onemocnění. Méně už je známo, jak tyto nežádoucí zdravotní komplikace působí dohromady. Existuje však několik styčných bodů, od kterých se můžeme odrazit. Začneme tím naprosto zjevným. Cukrovku velmi často doprovází obezita a navíc samotná cukrovka napomáhá jejímu vzniku.

Souvislost mezi cukrovkou a nadváhou

Obezitu tvoří nadměrné tukové zásoby, které představují ideální líheň volných radikálů, protože tuky se velmi snadno oxidují. Lipooxidace je vůbec nejsnazší cesta k tomu, aby byla narušena rovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály. Chod organizmu je ovlivněn nadměrným množstvím volných radikálů, což zajisté nepřispívá k jeho dobrému fungování. Na vzniku cukrovky se podílí především koncentrace „neutrálních“ tuků nebo-li triacylglycerolů (ve starší literatuře triglyceridů). Výzkumem se zjistilo, že zvýšená hladina triacylglycerolů je z hlediska perspektivy onemocnění cukrovkou ještě závažnější, než samotná hyperglykémie. Nemocní s diabetem totiž neumírají na zvýšenou glukózu, ale na aterosklerózu, se kterou nadměrná koncentrace triacylglycerolů velmi úzce souvisí. Dokonce více, než samotný zvýšený celkový cholesterol.

Poměrně často se stává, pokud nejde o cukrovku geneticky podmíněnou, že samotný úbytek hmotnosti sníží nejen hladinu triacylglycerolů, ale také glukózy. Je-li tohoto hubnutí dosaženo především zvýšením tělesné aktivity – sportem, dlouhými procházkami, plaváním nebo jízdou na kole, poklesnou zásoby cukru také ve svalech a celkový stav organizmu se výrazně zlepší. Pokud se hubnoucí jedinec vyhne stresu, klesne i hladina volných radikálů.

Kdy zahájit zdravý životní styl?

Předchozí doporučení, týkající se omezení v příjmu stravy a hlavně úpravy jejího složení, má ještě jeden dodatek. Je naprosto důležité zahájit včas „nový životní styl“. Měl by tak učinit každý hned poté, co mu byla glukózovým testem naměřena varující hladina glukózy v krvi.

  • Hlavní zásady:
    přestat vymetat ledničku v noci, ale jíst třikrát denně menší porce kvalitního jídla
  • vynechat všechny typy „fast-foodů“
  • zařadit do jídelníčku mnohem více zeleniny
  • pamatujte: zeleninu po kilech a ovoce po kusech!
  • Čím déle si budete svou hyperglykémii „pěstovat“, tím více užitečných sloučenin v těle dostane nežádoucí „přídavek“ v podobě navázané glukózy. Tomuto ději říkáme glykace a ta je další matkou vzniku volných radikálů, na které se takové glykované bílkoviny a jiné sloučeniny v těle velmi ochotně mění.

Volné radikály a cukrovka

Kromě glykemického hlediska je zde další závažný fakt. Když diabetik, potenciální diabetik a nebo lidé s nadváhou ještě kouří, pak mají o nadměrný vznik volných radikálů postaráno, a to dokonce bez ohledu na hladinu cukru v krvi. A nejen o volné radikály. Také o aterosklerózu a její následky. Světové statistiky jsou v tomto ohledu neúprosné. Kouření vyčleňuje kuřáka do zvláštní kategorie a odděluje jej od ostatních nemocných. Naděje na přežití je u skupiny nekuřáků podstatně vyšší, a to i tehdy, když se nemocný s cukrovkou o svou chorobu nezajímá. Skupina kuřáků si na konto své slabosti musí automaticky přičíst všechny možné komplikace, které může diabetes přinést s léty a věkem. Za všechny tyto velmi nepříjemné změny v těle vděčí kouřící diabetik vlivu volných radikálů.

Dva důležité parametry cukrovky: hladina glukózy a hladina triacylglycerolů

Ani takovéto logické uspořádání není v realitě stoprocentně platné. Existují nemocní, kteří jsou štíhlí a trpí cukrovkou, naučili se však se svou chorobou žít, nekouří, vedou víceméně zdravou životosprávu, mají stabilní, poněkud zvýšenou glykémii. Přesto ve studii, zahrnující 175 nemocných, kteří pravidelně docházejí na odběry krve a prohlídky u diabetologa, se u nich naměřila statisticky významná vyšší koncentrace volných radikálů. Pátrali jsme po příčině a dostali jsme se obloukem na začátek této krátké informace. Tito lidé měli přes veškerou svou snahu stále ještě vyšší hladiny triacylglycerolů. A teď jsme u důležitého zjištění. Teorie praví, že zvýšené hodnoty, které mají neblahý následek na ukládání tukových látek v cévách, začínají někde u 3,0 mmol/l triacylglyceridů. Pokud jde o vznik nadměrného množství volných radikálů, je praktická hraniční hodnota mnohem nižší a blíží se hladině „povolené“ pro zdravou populaci. Tato hladina je u diabetiků kritická už od hodnot 1,70 mmol/l. Z toho vyplývá, že i když zatím není v české republice zavedeno plošné sledování hladin volných radikálů, je třeba, aby každý nemocný s diabetem sledoval nejen hladinu glukózy, ale také hladinu triacylglycerolů. Pokud celkově jí málo a také málo tučných jídel a přesto má hladinu tuků vyšší, pak by měl dostat léky, které mohou pozitivně ovlivnit koncentraci jeho triacylglycerolů. Teprve potom lze říci, že se opravdu léčí nejen z hlediska cukrovky, ale také z hlediska její neblahé perspektivy.

RNDr. Miloš Votruba, CSc

Aloe vera v boji proti cukrovce a triacylglycerům

Tradiční léčbu cukrovky pomocí medikamentů můžete podpořit i přípravky, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Zjistilo se, že aloe vera má výrazný antidiabetický účinek, včetně normalizace krevního cukru (glukózy). Podle různých studií může mít užívaní gelu z aloe vera příznivý účinek na akumulaci lipidů v krvi. Testované skupiny, kterým byla podávána aloe vera, prokázaly pokles celkového cholesterolu, triglyceridů, fosfolipidů a hladin neesterifikovaných mastných kyselin. Všechny průzkumy byly provedeny na biologicky aktivní aloe vera, která je k dostání i u nás a jako jediná může poskytnout požadovaný účinek a kvalitu. Řeč je o ACTIValoe značky Barny´s, kterou seženete ve všech lékárnách.

Zdroj: Aloe vera v léčbě oxidativního stresu, Ken Jones, vedoucí vědecký pracovník, Aloecorp, Inc. a TOTAL HEALTH Vol. 29, č. 2

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close