Fytoterapie při léčbě diabetu

Fytoterapie využívá léčivé síly rostlin. Nástup účinku bylinných přípravků je obvykle mnohem pomalejší, než v případě běžných léků, neboť účinné látky v nich obsažené jsou méně koncentrované, avšak pro organismus mnohem přirozenější. Rostliny mají své uplatnění i při léčbě cukrovky – většinou jako podpůrná léčba avšak často s dobrými výsledky. Užitečné jsou především čaje k podpoře metabolismu a regulaci krevního cukru.
Odvary a nálevy je možné použít i jako obklady na problematickou kůži. Mnohé z rostlinných extraktů obsahují i doplňky stravy.
Skořice – zlepšuje trávní – štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukrů u lidí s cukrovkou
Bobule cedru – podporují činnost slinivky
Borůvky – podporují tvorbu inzulínu, listy naopak obsahují hořčík
Kopřiva – pro vysoký obsah železa a hořčíku je vhodná pro diabetiky, současně snižuje krevní cukr a zlepšuje metabolismus
Ženšen – prastará rostlina se širokým spektrem účinků, snižuje hladinu krevního cukru
Jestřabina lékařská – říká se jí rostlinný inzulín, je vhodná při těhotenské cukrovce a diabetu II. typu
Fazolový lusk (bez semen) a pampeliška – snižují hladinu krevního cukru a pampeliška navíc podporuje metabolismus
Doporučení:
Mezi další rostliny vhodné při podpůrné léčbě diabetu patří i ořešák, maliník, fenykl a další. K vnitřnímu a současně k vnějšími použití je výborná aloe vera, nikoli však v čerstvém stavu, ale jako doplněk stravy a či gel aplikovaný na pokožku. Kořen lopouchu se také hodí především na pokožku. Léčivé rostliny je vhodné míchat např. byliny k podpoře metabolismu (kopřiva, lopuch, pampeliška) s bylinami antidiabetickými (ořešák, borůvka, fazolový lusk).
Fytopharma EUDIABEN diabetický čaj – https://tonzes.com/drmaxcz.htm